Mijn trainingen

Dit is wat ik je kan leren!

 • Je stem vol, ontspannen en overtuigend gebruiken, zonder stemklachten
 • Levendig, boeiend en op een natuurlijke manier (s)preken en lezen
 • Rustig en duidelijk spreken
 • En meer!

Deze trainingen bied ik aan

Individuele coaching


Ben je een predikant, theologiestudent, preeklezer of een andere kerkelijke spreker en wil je graag individueel door mij gecoacht worden?

Groepstraining voor
preeklezers en/of lectoren

Zijn er in jouw kerk preeklezers of lectoren die beter willen leren lezen? Nodig me dan uit voor een groepstraining op locatie.

Groepstraining voor
predikanten en/of sprekers

Kun je in je kerkelijke (of plaatselijke) gemeente een groep sprekers of predikanten bij elkaar krijgen die hun spreekvaardigheid willen verbeteren? Nodig me dan uit voor een groepstraining op locatie.

Individuele coaching

 • 1 persoon

Wil je graag individueel getraind worden in je spreekvaardigheid? Ik geef je een programma op maat, met goed toepasbare oefeningen, opdrachten en materialen, waar je thuis praktisch mee aan de slag kunt. Ik hoor snel waar de problemen liggen. Die lossen we dan samen zo efficiënt mogelijk op.
Tussen de sessies door begeleid ik je via mail en/of WhatsApp, bijvoorbeeld door je feedback te geven op je preek van afgelopen zondag, of je vragen te beantwoorden. Zo word jij een goede spreker!

In deze training:

 • Programma op maat
 • Toepasbare oefeningen
 • (Wekelijkse) feedback

Groepstraining voor preeklezers en/of lectoren

 • 4 – 8 personen

Goed voorlezen kan een flinke kluif zijn. Het is een hele inspanning om verstaanbaar te blijven en zo te lezen dat de luisteraars hun aandacht bij de tekst kunnen houden. Dat levert vaak spanning op en kost dan meer moeite dan nodig is. Want hoe dóe je dat nou, écht goed voorlezen? Waar leg je de klemtoon in die lange zinnen? Spreek je wel duidelijk genoeg in de akoestiek van het grote kerkgebouw? Of hoe komt het toch dat je steeds moet schrapen in de ochtenddienst, wat kun je daaraan doen?
Graag ga ik hiermee met jullie aan de slag! Je krijgt veel praktische tools, tips en oefeningen voor het hardop lezen van je preek of schriftgedeelte.

De training bestaat uit twee delen:

Deel 1 – Theorie

Ik vertel jullie van alles over stem, verstaanbaarheid, intonatie en presentatie. Tussen de informatie door zitten allerlei oefeningen verweven die we individueel, in tweetallen en in de groep doen.

Deel 2 – Praktijk

Iedere deelnemer houdt op de kansel of het podium een gedeelte van een preek of een schriftlezing. Uit de feedback die je van mij en de andere deelnemers krijgt komt een aantal concrete punten waar je thuis de komende tijd aan kunt werken.  
Bonus: na de training mag iedere deelnemer een opname van een kerkdienst insturen; ik geef je dan weer feedback en help je zo nog een stapje verder.

In deze training:

 • Ontwikkelen in preek- en bijbellezen
 • Theorie & oefenen in praktijk
 • Uitgebreide feedback

Groepstraining voor predikanten en/of sprekers

 • 4 – 8 personen

Hoe spreek ik ontspannen en overtuigend? Hoe zorg ik dat mijn luisteraars geboeid blijven? Hoe haal ik het beste uit mijn stem? En hoe blijf ik langere tijd goed verstaanbaar? In deze groepstraining leer je in korte tijd een aantal basics op het gebied van stem, uitspraak, intonatie en presentatie.
Zo zet je weer een aantal stappen vooruit om je boodschap zo goed, duidelijk en overtuigend mogelijk te brengen!

De training bestaat uit twee delen:

Deel 1 – Theorie

Ik vertel jullie van alles over stem, verstaanbaarheid, intonatie en presentatie. Tussen de informatie door zitten allerlei oefeningen verweven die we individueel, in tweetallen en in de groep doen.

Deel 2 – Praktijk

Iedere deelnemer houdt op het podium een stukje voorbereide preek. Uit de feedback die je van mij en de andere deelnemers krijgt komt een aantal concrete punten waar je thuis de komende tijd aan kunt werken.
Bonus: na de training mag iedere deelnemer een opname van een dienst insturen; ik geef dan feedback en help je zo nog een stapje verder.

In deze training:

 • Ontwikkelen in stem, levendig spreken, verstaanbaarheid en presentatie
 • Theorie & oefenen in praktijk
 • Uitgebreide feedback

Heb je nog vragen?

Kijk dan even bij de veelgestelde vragen of neem contact op via de mail of de app.